Monday, February 10, 2014

ΕΚΛΟΓΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ

Υπάρχει πολιτική…

Η κίνηση Σαμαρά- Βενιζέλου να αποφασίσουν εκλογή των ευρωβουλευτών από το σύνολο του εκλογικού σώματος δείχνει ότι η πολιτική εξακολουθεί να υπάρχει και δεν έχει πεθάνει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ανεξάρτητα από τις κομματικές σκοπιμότητες που οδήγησε τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο σε αυτήν την απόφαση  είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να διαφωνήσει  επί της αρχής. Οι πολίτες εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο από μια λίστα 42 υποψηφίων σε κάθε κόμμα.
Σε ένα ιδανικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον θα έλεγε κανείς ότι τελειώνει η αυθεντία των αρχηγικών κομμάτων και των κλειστών ομάδων που αποφασίζουν ερήμην των πολιτών για τους ίδιους τους πολίτες.
Αν και μπορεί  κανείς να διατυπώσει επιφυλάξεις για το ρόλο των ευρωβουλευτών , την ισχύ του Ευρωκοινοβουλίου- παρά τις σημαντικές  αποφάσεις ενίσχυσής του που έχουν υπάρξει- καθώς και για το γεγονός ότι θα εκλεγούν οι πιο προβεβλημένοι ή όσοι στηρίζει ο κομματικός μηχανισμός , δεν μπορεί να αρνηθεί  ότι είναι ότι πιο δημοκρατικό έχει προταθεί εδώ και δεκαετίες.
Μπορεί Σαμαράς και Βενιζέλος να θέλουν να διασώσουν τα κόμματα τους κινητοποιώντας προσωπικότητες και μηχανισμούς, να θέλουν να μειώσουν την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις του, να κάμψουν την δυναμική σε τυχόν νέα σχήματα ή να μειώσουν την απήχηση μικρών κομμάτων. Δεν το παραγνωρίζω.
Όμως δεν είναι δυνατόν όταν  δίνεται η ευκαιρία στο λαό να εκλέξει πανίσχυρους ευρωβουλευτές να απορρίπτεται η πρόταση από τα κατεξοχήν- θεωρητικά- δημοκρατικά κόμματα.
Είναι κρίμα γιατί εκείνα έπρεπε να έχουν πρωτοστατήσει στην ιδέα και είναι δυο φορές κρίμα γιατί η πρόταση ήταν  στο τραπέζι εδώ και χρόνια από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ουδείς την επαναπροώθησε, εκτός από τον ίδιο και τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.
Τελικά υπάρχει πολιτική και μπορεί να γίνει και πάλι ελκυστική…

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.