Monday, September 15, 2014

META THN ΔΕΘ

Blogs /ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΔημοσίευση: Σήμερα 07:00

Ο χρόνος που δεν έχουν... και θέλουν να αγοράσουν

Σαμαράς και Τσίπρας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστκό και ζητούμενο για να αντιμετωπίσουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Και οι δύο χρειάζονται χρόνο για να αναπτύξουν την πολιτική τους αλλά φαίνεται ότι δεν τους δίνουν, σε πρωτη φάση, τα κόμματα τους.  Ο Σαμαράς χρειάζεται χρόνο για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις με την τρόικα μέσα από τις οποίες θεωρεί ότι θα επιτύχει στη συνέχεια να απελευθερώσει πόρους για να στηρίξει την πολιτική των φοροελαφρύνσεων και της μερικής απόδοσης κοινωνικού μερίσματος στους πολίτες. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν φαίνονται όμως διατεθειμένοι να δώσουν τον χρόνο που χρειάζεται η κυβέρνηση γιατί τους πιέζει ο χρόνος των εκλογών που  φαίνονται πιθανότερες από ποτέ τον Φεβρουάριο.
Ο Τσίπρας μοίρασε φιλανθρωπία στους συνανθρώπους μας που έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από την σκληρή κρίση και τις συνακόλουθες πολιτικές. Έστρεψε το βλέμμα του στους «απόκληρους» της κοινωνίας. Θα τους δώσει λίγο δωρέαν ρεύμα, δωρεάν εισιτηρία για να πηγαίνουν όπου θέλουν, λίγα χρήματα επιπλέον ως επίδομα ανεργίας, στέγη, για όσους δεν έχουν, σε κλειστά οικήματα του Δημοσίου. Ποιός μπορεί να διαφωνήσει; Ακόμα και λεφτά να μην υπάρχουν ας βρεθούν... Δεν μπορεί να θεωρείται παροχολογία η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.    Όμως η ουσία της πολιτικής γραμμής του Τσίπρα είναι ότι όλα αυτά απευθύνονται στο εσωτερικό του κόμματος του για να κερδίσει χρόνο για την στροφή πολιτικής που πραγματοποιεί.
Διαβάζοντας τον Τσίπρα δεν βρήκα ούτε μια γραμμή εναντίωσης στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να πάει μπροστά η χώρα.  Έκοψε οριστικά τον 13ο και 14ο μισθό από το Δημόσιο και τους συνταξιούχους( θα δώσει έως 700 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, λίγα παραπάνω απ΄όσα έδωσε ο Σαμαράς). Θα φορολογήσει προοδευτικά  όσους έχουν μεγάλη περιουσία και θα απαλλάξει την πρώτη κατοικία. Θα αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ και θα βάλει έναν άλλο φόρο με άλλο όνομα που όμως θα προστατεύει τους αδύναμους. Δεν θα χαρίσει τα δάνεια,δεν θα  διαγράψει οφειλές και χρέη  αλλά θα κάνει διευκολύνσεις (84 δόσεις στην εφορία), δεν αναγνωρίζει την τρόικα αλλά δεν θα σκίσει το μνημόνιο, δεν θα φύγει από το ευρώ και το ΝΑΤΟ, δεν θα υποταχθεί στην Μέρκελ αλλά θα αλλάξει την Ευρώπη πείθωντας τους άλλους ηγέτες –οι οποίοι όμως υπακούουν στην Μέρκελ- και θα επιμείνει να διαγραφεί  μεγάλο χρέος, το οποίο δεν δέχονται οι υπόλοιποι.     
Ο Τσίπρας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ρεαλιστική πολιτική για να προσεγγίσει ταυτόχρονα μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας γιατί όπως είπε με 26% δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει όσα λέει. Χρειάζεται χρόνο για να στρίψει το «καράβι», να πείσει το κόμμα του ότι πρέπει να «νερώσει» κι άλλο το κρασί του , να πείσει τις υγιείς δυνάμεις ότι δεν θα γίνει η χώρα κεραμιδαριό και ότι οι «γενίτσαροι» του κομματισμού που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι από τώρα στις τοπικές κοινωνίες, ισοπεδώνοντας τα πάντα και τους πάντες θα απομονωθούν ή θα ενσωματωθούν στο νέο πολυσυλλεκτικό κόμμα. Όμως χρειάζεται χρόνο. Διαφορετικά, τον Φεβρουάριο προκαλώντας εκλογές θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει με δυνάμεις που θα τον κάνουν να χάσει την ψυχή του ή και το κόμμα του. Και αυτό κατά βαση εξυπηρετεί τους δανειστές.
Όποιος αγοράσει περισσότερο χρόνο έχει και πιθανότητες να κερδίσει ...μεσοπρόθεσμα   

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.